Trimmen

Ook voor het trimmen van u Engels Cocker Spaniel kunt u bij ons terecht. Heeft u de pup bij ons gekocht? Dan is de eerste trimbeurt natuurlijk gratis. Dit gebeurt als de pup ongeveer 6 maanden oud is.


De vacht van de Engelse Cocker Spaniels moet men regelmatig onderhouden. Men zal de hond dan ook zeker drie maal in de week goed moeten doorkammen en borstelen. Het trimmen gebeurt drie of vier keer per jaar. De vacht moet met de hand geplukt worden, alleen een gespecialiseerde trimster kan dat bij uw Cocker doen.

Boven: Voor het trimmen - Echt wel tijd voor een trimbeurt


Rechts: Na het trimmen - Een perfect verzorgde Cocker!

Wilt u het toch zelf gaan proberen dan zijn hier enkele richtlijnen.

Gebruik eerst de masseerborstel (dit is een langwerpig blok rubber met buigzame punten).

Daarna de vacht goed doorkammen. Hierbij gebruikt men een grove kam voor de bevedering aan oren, voorbenen, borst, buik, achterbenen en de broek. Gebruik hierna een fijnere kam, zodat men het dode haar verwijderd. Kammen en borstelen moet men altijd met de inplant van het haar meedoen.

Klitten komen vaak voor achter de oren, in de oksels en in de liezen. Probeer ze met de hand of met de grove kam te ontwarren. Als dit niet lukt kan men met een scherpe schaar in de klit knippen en ze daarna proberen te ontwarren. Als ze te groot zijn moet men ze met een scherpe schaar voorzichtig wegknippen.

Af en toe wassen kan geen kwaad. Soms is het ook wel echt nodig. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo. Om de vacht weer mooi aanliggend te krijgen kunt een beetje crèmespoeling gebruiken. Spoel de vacht goed uit en zorg dat er geen shampoo in de ogen of oren van de hond komt. De hond na het wassen goed droog wrijven en in een warme tochtvrije ruimte laten drogen. Eventueel kan men de hond droog föhnen. Doe dit niet met te warm. Een natte hond nooit mee naar buiten nemen want honden zijn erg gevoelig voor afkoeling.


Benodigdheden

Het trimmen van de Engelse Cocker Spaniel

Zorg ervoor dat alvorens men met het trimmen begint dat de hond geheel klitvrij is. We beginnen met het hoofd. De vacht hiervan moet kort en glad zijn.

De lange haren op de schedel worden met duim en wijsvinger weggeplukt. Ook de lange haren boven de oren, dus bij de ooraanzet, worden weggeplukt. Het plukken gebeurt altijd met de inplant van het haar mee. Eventueel kunt u de rubber tel dopjes gebruiken. Nooit een schaar gebruiken; het haar wat aangroeit is vaak dikker en moeilijker te plukken. Door dit geregeld te doen blijft de hond zijn mooie hoofd behouden.

Rondom de gehoor ingang mogen geen lange haren zijn. Deze knipt u met de efileerschaar of een gewone scherpe schaar gelijkmatig weg. Hierdoor voorkomt u het broeien in het oor waardoor oorontsteking kan ontstaan en kunt u het oor ook beter schoonmaken als het vuil is.

De lange haren van de keel tot het borstbeen moet men met de efileerschaar gelijkmatig wegknippen. Zet de schaar van onder na boven. Zo kan men de schaar inzet minden zien. Aan de borstharen moet u niet knippen. Alleen als ze erg lang zijn kan men ze wat bijpunten.

De nek en ook de ribben- en schouderpartij flink borstelen. Als de vacht erg dicht of wollig is kan men met een niet te grove kam de vacht doorkammen om zo het teveel aan dood en wollig haar te verwijderen. Houdt hierbij de duim tegen de kam.

De haren op de ribben, die wel eens breeduit staan, moeten verwijderd worden. Als men van boven af op de hond kijkt mogen er geen haren meer opzij steken.

De buikharen mag men nooit wegknippen, hooguit wat bijpunten als ze erg lang of vlassig worden.

De dijen met borstel, kam en door te plukken zo glad mogelijk maken. Het haar aan de binnenzijde van de achterbenen iets langer laten worden dan het kniegewricht.

De pluim aan de staart moet weggeknipt worden. Aan de onderkant van de staart het haar kort efileren.

De onderkant van het achterbeen heet de hak. Het teveel aan haren aan binnen- en buitenkant van de hakken zoveel mogelijk wegplukken en met de efileerschaar bijwerken. Aan de achterkant de haren uitdunnen en maar niet te kort afknippen. De broek en het lange haar tussen de achterpoten goed uitkammen. Als de broek te lang is kunt u deze wat bijknippen. Niet hoger wegknippen dan de hak.

De haren van de dijen moeten mooi overgaan in de broek. Als uw Cocker rondom zijn anus erg behaard is, dan efileert u ook deze haren voorzichtig weg.

Handige tip om de broek mooi te krijgen


Til de boot op en buig hem iets naar de buitenkant. Knip vanaf de hak een beetje schuin naar boven toe.

De lange haren aan de voorkant van de voorpoten moet men glad plukken. De haren die aan de zijkant van de voorbenen uitsteken plukt u weg. De uitstekende haren om de voetjes wegknippen en sokken bijwerken met de efileerschaar zodat het een mooi gesloten geheel wordt. De haren aan de achterkant van de voorpoten, de bevedering, moet men nooit knippen maar alleen wat bijpunten als ze erg lang en vlassig wordt. Zorg er wel voor dat de bevedering niet op de grond komt. Dit kan men voorkomen door de bevedering naar beneden te kammen; wat nu voorbij het voetje steekt knipt u weg.

De haren onder de voetjes met de voetzooltjes gelijk knippen. Beslist niet het haar tussen de zooltjes wegknippen.

Als de nagels te lang zijn moet u ze knippen. Niet in het "leven" knippen; dit is de ader die door de nagel loopt. Voor het knippen van nagels zijn speciale scharen te koop. Niet zo maar gaan knippen. Laat het anders door de dierenarts of de trimsalon doen.